Nie ma to jak drożdżówki na podwieczorek czy na śniadanko :) Do tych można wykorzystać masę makową, jeśli Wam została np. z jakiegoś makowca. Można też użyć gotowej, ale przekonałam się już, że skład i ilość cukru w tych gotowych masach jest porażająca. Lepiej zrobić własną, tym bardziej, że teraz można kupić mak mielony :)
Składniki:
(na 10 - 12 sztuk)
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła, roztopionego
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- pół szklanki dżemu truskawkowego
Masa makowa:
- 250 g suchego maku
- 85 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (*można zrezygnować z cukru na rzecz miodu)
- 50 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny
- 25 g orzechów włoskich
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
Wykonanie:
Zaczynamy od masy makowej: Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia; jeśli cała woda wsiąknie w mak, uzupełnić), odstawiamy do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. /Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Ja wykorzystałam właśnie taki mielony mak.
Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Masę makową można przechowywać do 5 dni w lodówce lub mrozić.
Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Przygotowujemy 2 płaskie blachy - wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Smarujemy dżemem. Na dżem rozkładamy równo masę makową, lekko rozsmarowujemy. Zwijamy w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy ostrym nożem w 2 cm plastry. Układamy na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Można polukrować po lekkim przestudzeniu, my preferujemy bez lukru :) Smacznego :)