Gościmy

Odwiedza nas 417 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 23 styczeń 2020 21:08

Ślimaczki z makiem

Napisała

Nie ma to jak drożdżówki na podwieczorek czy na śniadanko :) Do tych można wykorzystać masę makową, jeśli Wam została np. z jakiegoś makowca. Można też użyć gotowej, ale przekonałam się już, że skład i ilość cukru w tych gotowych masach jest porażająca. Lepiej zrobić własną, tym bardziej, że teraz można kupić mak mielony :)

Składniki:

(na 10 - 12 sztuk)

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • pół szklanki dżemu truskawkowego

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku
  • 85 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (*można zrezygnować z cukru na rzecz miodu)
  • 50 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny
  • 25 g orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • ½ łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

Wykonanie:

Zaczynamy od masy makowej: Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia; jeśli cała woda wsiąknie w mak, uzupełnić), odstawiamy do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. /Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Ja wykorzystałam właśnie taki mielony mak.

Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Masę makową można przechowywać do 5 dni w lodówce lub mrozić.

Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotowujemy 2 płaskie blachy - wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Smarujemy dżemem. Na dżem rozkładamy równo masę makową, lekko rozsmarowujemy. Zwijamy w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy ostrym nożem w 2 cm plastry. Układamy na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Można polukrować po lekkim przestudzeniu, my preferujemy bez lukru :) Smacznego :)

Źródło

Czytany 1668 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook