Przepyszne, mięciutkie bułeczki czosnkowe z dodatkiem serka topionego. To kremowo-czosnkowe wnętrze sprawia, że bułeczki są nie tylko mięciutkie, ale bardzo bardzo smaczne :) Idealne na kolację, śniadanie, przekąskę dodatek do sałatek :) Jak dla mnie rewelacyjne :)
Składniki:
- 430-440 g mąki
- 230 ml ciepłego mleka
- 18 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 50 g miękkiego masła
- 200 g serka topionego (użyłam ziołowego)
- 3-5 ząbków czosnku (w zależności od „siły” czosnku, jak i osobistych preferencji)
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże kruszymy do szklanki. Zasypujemy je cukrem i wlewamy 3-4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Na środku robimy wgłębienie. W miejsce to wlewamy przygotowane drożdże. Odstawiamy całość na około 10 minut.
Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodajemy sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło miksujemy wraz z serkami topionymi. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Pieczemy przez około 15-20 minut (lub nieco dłużej, do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do190 stopni.
Uwagi: Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem.