Macie ochotę na pyszne bułeczki, ale nie chce się lepić bułeczek z nadzieniem? Można je szybko przygotować w postaci wieńca, ponacinać, a po upieczeniu odrywać. Nadzienie można zrobić dowolne, u mnie tym razem kurczak pieczony oraz pesto bazyliowe. Użyłam gotowego pesto, ale można zrobić je oczywiście samodzielnie :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- kawałek pieczonego kurczaka (u mnie filet z imbirem i papryką)
- pesto bazyliowe (może być gotowe, lub domowe wg tego przepisu)
- ser żółty do posypania
- przyprawa do pizzy/ulubione zioła
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki, zostawiamy na 10 min, by drożdże ruszyły. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, by było gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h (w misce przykrytej ściereczką). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Po upływie czasu zagniatamy ciasto ponownie, podsypując mąką. Wałkujemy ciasto na wydłużony prostokąt. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Całe ciasto smarujemy pesto, wykładamy kurczaka pokrojonego w plastry. Zwijamy rulon. Przekładamy rulon na blaszkę, układamy wieniec i nacinamy kawałki nożem (nie odsuwamy od siebie). Posypujemy startym serem żółtym i przyprawą lub ziołami. Pieczemy ok. 20 min (aż ciasto będzie zarumienione). Można podawać z ulubionymi dipami :) Smacznego :)