Gościmy

Odwiedza nas 321 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 07 styczeń 2020 17:08

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

Napisała

Takie rogaliki zamiast bułeczek można przygotować na śniadanko na przykład w weekend lub jeśli macie wolny dzień. Ciasto można przygotować wieczorem i albo po pierwszym wyrośnięciu uformować rogaliki, przykryć je folią i wstawić na noc do lodówki, albo ciasto do wyrastania wstawić do lodówki i rano po wyjęciu i podrośnięciu przygotować rogaliki. Pierwszy wariant jest lepszy, bo rogaliki rano przygotowujemy raz dwa, wystarczy wyjąć z lodówki pozostawić na chwilę w temp. pokojowej by lekko podrosły i wstawiamy do piekarnika. Pyszne :) Ja zrobiłam połowę rogalików śniadaniowych i połowę mini rogalików z nadzieniem z marmoladą :) Oczywiście można je przygotować również na kolację czy podwieczorek :)

Składniki:

(ok. 16 rogalików)

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g roztopionego masła

DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko do posmarowania, mak do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową

W letnim (nie gorącym!) mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy jajka, sok z cytryny oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wlewamy wyrośnięte drożdże.
Przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego tzw. haka wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek miski (można wyrobić rękami). Formujemy kulę, smarujemy oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek kroimy na osiem trójkątów wspólnie przecinających się w środku koła. Zwijamy od szerszego boku (od zewnątrz) do wąskiego czubka (do środka). Końce uformowanych rogalików wywijamy do dołu i delikatnie łączymy. Ja nie łączyłam.

Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tym razem na ok. 15-20 min. (lub wstawiamy do lodówki na noc i pieczemy rano :))

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200C - bez termoobiegu. Napuszone rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 20-25 min. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Uwagi:

  • Jeśli lubimy słodkie wypieki możemy zwiększyć ilość cukru podanego w przepisie o 1 łyżkę     lub podczas formowania na każdym trójkącie położyć łyżeczkę konfitury lub czekolady, a mak zastąpić cukrem lub kruszonką.
  • Jeśli chcemy, aby nasze rogaliki były bardziej maślane można roztopić 50 g masła i na etapie formowania każdy trójkącik posmarować jego niewielką ilością - dalej postępować jak w przepisie.
  • Jeśli mamy ochotę na bardziej wytrawną wersję pieczywa - należy zmniejszyć ilość cukru podanego w przepisie do 1 łyżki a zwiększyć ilość soli do pełnej łyżeczki.

Źródło

Czytany 1700 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook