Gościmy

Odwiedza nas 452 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 15 maj 2017 20:52

Drożdżówki z czekoladą

Napisała

Bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady, najsmaczniejsze oczywiście pierwszego dnia (jeszcze ciepłe), wówczas czekolada jest jeszcze miękka :)

Składniki:

( ok. 20 szt.)

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka

Nadzienie:

  • 150 g czekolady
  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka

Wykonanie:

Drożdże wkładamy do kubka, wlewamy 50 ml ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzewamy (ma być lekko ciepłe).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Robimy w środku wgłębienie, wlewamy rozczyn z drożdży i zaczynamy delikatnie mieszać składniki. Dodajemy jajka, następnie stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką. Ciasto wyrabiamy ręką w misce przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i łączymy w gładką kulę. Dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypujemy 1/4 posiekanej czekolady i zwijamy roladkę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 5 kawałków. I analogicznie postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta. Odkładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wstawiamy pierwszą blaszkę z drożdżówkami i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut. Następnie pieczemy pozostałe bułeczki. Można posypać cukrem pudrem, lukrem lub skropić polewą (roztopiona połamana na kosteczki czekolada razem ze śmietanką i masłem). Smacznego :)

Źródło

Czytany 2223 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook