Gościmy

Odwiedza nas 615 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 20 styczeń 2015 23:25

Przytulony placek dyniowy z powidłami

Napisała

Dla mnie to nie ciasto, a drożdżówki :) Pyszne, puszyste, w delikatnym kolorze pomarańczowym, dzięki dodatkowi puree z dyni, a w środku z powidłami śliwkowymi. Do tego pyszna kruszonka, rewelacja.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni (u mnie takie)
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.

Jeżeli nie macie puree z dyni można je przygotować następująco: w tym celu niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka mniejszych części, wydrążamy łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką; pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy blenderem na puree.

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto mocno uderzamy, wyrabiamy krótko jeszcze raz.

Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.

Dzielimy na 10 - 11 równych części, formujemy z nich kule. Każdą rozpłaszczamy w dłoniach, na środek nakładamy pełną łyżeczkę z czubem powideł śliwkowych, dokładnie zlepiamy, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układamy w formie jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi małe przerwy (bułeczki przytulą się podczas pieczenia). Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Posypujemy kruszonką. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem, pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości, na około 30 minut. 

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 35 minut. Wyjmujemy, lekko studzimy w formie, następnie uwalniamy z obręczy. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2793 razy

4 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena sobota, 31 styczeń 2015 16:08 napisane przez Magdalena

    Witam, ja w środku zimy wykorzystuję zapasy zrobione jesienią :) Zazwyczaj zamrażałam dynię, w tym roku zrobiłam puree w słoikach,co polecam na przyszłość.
    Wprawdzie nigdy nie kupowałam dyniowego puree, ale myślę, że można takie kupić np. w puszkach. Trzeba poszukać w Internecie. Z ciekawości sprawdziłam i natknęłam się np. na coś takiego :)

    https://luxfood.pl/p/15951/puree-z-dyni-bez-dodatku-cukru-mrozone-1-kg

    Może dynię w puszce też da się gdzieś kupić :) Powodzenia :)

    Zawsze można pominąć dynię w przepisie. Myślę, że spokojnie zastąpiłaby ją tu też marchewka, też pomarańczowe słodkawe puree :)

  • Link do komentarza Aga sobota, 31 styczeń 2015 10:53 napisane przez Aga

    Witam. Trafiłam na Twój przepis dziś czyli w środku zimy - nawet za oknem ją widać ;) więc sama rozumiesz dyni niema ... nigdy nie robiłam nic z dyni to i nie mam zapasów ( zapisałam teraz Twój przepis na puree z dyni-będzie na zaś) ale te drożdżówki nie dają mi spokoju :) czy można kupić w sklepie gotowe puree lub zastąpić je czymś innym . Nie mogę jeść jabłek więc takie rozwiązanie też odpada . Czy muszę czekać do jesieni ?? Pozdrawiam :)

  • Link do komentarza Magdalena środa, 21 styczeń 2015 21:12 napisane przez Magdalena

    Koniecznie trzeba je wypróbować, są naprawdę pyszne :)

    Dziękuję za odwiedziny i zapraszam jak najczęściej :)

  • Link do komentarza Rybka środa, 21 styczeń 2015 07:33 napisane przez Rybka

    Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
    nigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona:)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie http://passionatanyprice.blogspot.com/

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook