Pyszne drożdżówki z dżemem truskawkowym, najlepsze zdecydowanie świeżo po upieczeniu, na drugi dzień już tak samo nie smakowały:)
Składniki:
- na około 12 drożdżówek:
- 75 g margaryny lub masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 50 dag mąki pszennej
Ponadto:
- dżem lub inne nadzienie
- jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Tłuszcz roztapiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche mieszamy z mąką (ze świeżymi robimy najpierw rozczyn). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrabiamy, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkowujemy na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zawijamy w roladę, którą następnie kroimy na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Układamy je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką naciskamy wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawiamy (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzimy na kratce. Można polukrować, ja posypałam cukrem pudrem.