Gościmy

Odwiedza nas 553 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 05 maj 2012 16:21

Lekko słodkie bułeczki z migdałową kruszonką

Napisała

Bardzo smaczne bułeczki. Idealne na śniadanko z dodatkiem dżemu do filiżanki herbaty:)

Składniki:

 (na 13 bułek)

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g masła, roztopionego
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
  • 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
  • 200 ml mleka
  • 50 ml Amaretto (jeżeli nie macie Amaretto, należy dodać tyle samo mleka i kilka kropel ekstraktu lub aromatu migdałowego)

Migdałowa kruszonka:

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 35 g masła, miękkiego
  • szczypta cynamonu
  • 40 g cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn – czyli rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru). Dodajemy roztrzepane 2 jajka, mleko,  Ameretto. Wyrabiamy przez około 5 minut. Na końcu dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy do podwojenia objętości.

Wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrabiamy, dzielimy na 13 części. Formujemy z nich bułeczki i kładziemy na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego podwojenia objętości.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, by powstała kruszonka.

Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy dodatkowym roztrzepanym jajkiem, ja posmarowałam mlekiem. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Źródło

Czytany 2275 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook