Pyszne, delikatne chlebki pita. Ja przygotowałam je jako dodatek do gulaszu, ale można zrobić je również z dodatkiem różnego rodzaju farszów:)
Składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650)
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych (1 łyżeczka)
- 2 łyżeczki soli
- 280 g letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy sól, wodę, oliwę. Mieszamy i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzieli ma 10 części (każda po 76 g ). Z każdej części formujemy kulę i układamy na oprószonej mąką powierzchni. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie na 1 godzinę. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm.
Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy na kamieniu lub grubej blasze, w piecu rozgrzanym do temperatury 230°C przez 4-6 minut. Pity mają się napuszyć. Smacznego:)