Bardzo smaczne, puszyste bułeczki na śniadanie. Proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiam świeżo upieczone bułeczki na śniadanko:) Ja bułeczki sobie przygotowałam wieczorem i wstawiłam do ostatniego wyrastania do lodówki na noc. Rano wyjęłam, odczekałam chwilkę i wstawiłam do piekarnika. W ten sposób nie trzeba długo czekać na bułeczki o poranku:)
Składniki na 12 bułek:
- 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 4 szklanki mąki typ 650
- 1 łyżka fruktozy lub 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży lub 15 świeżych
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do posmarowania bułek
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Ze świeżych drożdży robimy rozczyn, natomiast suche drożdże łączymy z mąką. Jajko roztrzepujemy, a mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2h do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek Pieczemy 15-20 minut w 190°C. Studzimy na kratce. SZmacznego:)