Pyszne, delikatne bułeczki z płatkami owsianymi i uwaga z marchewką:) Są bardzo puszyste, nawet na drugi dzień. Idealne oczywiście na ciepło, wtedy znikają szybciutko:)
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 300 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
- 1/2 - 1 łyżeczki soli
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g marchewki, startej na drobnych oczkach
Wykonanie:
Wodę mieszamy z drożdżami, solą i z 300 g mąki (ze świeżymi robimy wcześniej rozczyn). Wyrabiamy na delikatnie omączonej powierzchni przez kilka minut. Dodajemy płatki i olej, dalej wyrabiając. Wreszcie dodajemy marchewkę, resztę mąki i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto przestanie być klejące, będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, odkładamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, na około 60 minut (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy bułeczkę, oprószamy mąką, odkładamy na blachę (oprószoną wcześniej mąką). Przykrywamy lnianym ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut, do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy około 15 minut lub do złotego koloru. Przekładamy na kratkę, do wystudzenia. Smacznego :)