Pyszne, chrupiące bułeczki na weekendowe śniadanko:) To jest to:)
Składniki:
( na 12 bułeczek)
- 450 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 50 g masła
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, miękkie masło i rozcieramy jak na kruszonkę. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach mleka, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 12 części, formujemy z nich kulki, układamy na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze do pieczenia), w dość dużych odstępach. Każdą kulkę nacinamy ostrym nożem na krzyż, przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy znów do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem (pominęłam) i pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.