Gościmy

Odwiedza nas 267 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 28 styczeń 2012 17:17

Bułeczki z pieczarkami

Napisała

Pyszne bułeczki, idealne na ciepło, ale sprawdzają się również jako drugie śniadanie do pracy:) Wyglądają jak małe chlebki:) Chrupiące i z nadzieniem pełnym pieczarek:) Pychota.

Składniki na 12 dużych bułek z nadzieniem:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Nadzienie:

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule (pominęłam, przyprawiam pieczarki po swojemu;))
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, dodając pod koniec olej. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części (takie równiutkie nie muszą być;)) Każdą część lekko rozwałkowujemy na nieduże koło. Kładziemy nadzienie (dużo!), składamy na pół, zlepiamy razem, jak pierogi, następnie układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Podajemy gorące, ale na zimno też są bardzo dobre:)
Nadzienie: ja pominęłam cebulę bo jej nie toleruję, ale wiem, że większość ludzi na tym globie ją lubi, więc przepis podaję w oryginale:) Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki,  doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała).
Moja wersja, to pieczarki podsmażone na niewielkim oleju i przyprawione odpowiednio, nie wiem czemu ale najbardziej je lubię z przyprawą włoską:) Chwilę smażymy, by zmniejszyły objętość  i studzimy.
Smacznego :)

Źródło

Czytany 2570 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook