Gościmy

Odwiedza nas 544 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 07 maj 2020 10:49

Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

Napisała

Mój drugi ulubiony chlebek. Ulubiony z kilku powodów, po pierwsze smak, naprawdę przepyszny, chrupiąca skórka, mięsisty, mięciutki, aromatyczny, utrzymuje świeżość do kilku dni, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Czasami znika u nas w dwa dni, a jest spory, ale zdarzyło się, że jedliśmy nawet 4-5 dni i nadal był taki sam, a to w przypadku chlebów raczej niespotykane :) Drugim powodem jest sposób wykonania. Wyrabiam ciasto wieczorem, wstawiam do lodówki na noc i rano wyjmuję pół godziny przed pieczeniem. Nie trzeba pilnować, martwić się czy wyrośnie/ nie wyrośnie, nie wykipi itp. :) Mój mąż za każdym razem prosi o ten chlebek, mógłby jeść go codziennie, ale cóż ja lubię testować różne :) Zatem ten mamy często, ale dla odmiany piekę również inne :) Jeszcze testuję wersję na nocny chlebek bez wyrabiania (abym nie musiała wieczorem używać miksera, bo niestety nie znoszę wyrabiania ręcznego), ale jeszcze nie znalazłam ideału. W końcu się uda, póki co ten jest na prowadzeniu ;)

Składniki:

(na 1 duży bochenek)

  • 600 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 + dodatkowa mąka do wyrabiania
  • opakowanie drożdży instant (7g)
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do miski. Mieszamy suche składniki, wlewamy olej. Rozpoczynamy wyrabianie ciasta dolewając stopniowo wodę. Gdy składniki się połączą, przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin – u mnie czasem jest to więcej).

Rano wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy na ok. pół godziny. Następnie wyjmujemy na blat oprószony mąką, energicznie zagniatamy i formujemy bochenek.

Do piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzewamy piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące. Zdejmujemy pokrywę, wkładamy do środka uformowany bochenek, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 st.C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjmujemy chleb i zostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia – o ile to możliwe, cieplutki chrupiącą skórką okropnie kusi ;) Smacznego :)


Źródło

Czytany 2739 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook