Zdrowsza wersja krakersów, po pierwsze na mące pełnoziarnistej, po drugie bez żadnych sztucznych ulepszaczy :) Zdecydowanie lepiej przygotować własne domowe przekąski, mamy pewność, co w nich jest :) Krakersy są kruche i bardzo smaczne, dzięki przyprawom :)
Składniki:
(na około 20 sztuk, u mnie więcej, ale robiłam mniejsze)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g zimnego masła
- 35 g grana padano, startego (może być parmezan)
- 2 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekanego (lub inne ulubione zioła)
- 1 żółtko
- do posypania: sezam, czarnuszka, gruboziarnista sól itp. (u mnie czarny i jasny sezam)
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem, tymiankiem i serem. Dodajemy masło i siekamy je razem z mąką. Wyrabiamy je szybko między palcami jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy je na grubość 3-4 mm (można pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia), wycinamy dowolne kształty. Za pomocą pędzelka smarujemy je zimną wodą, posypujemy ulubionymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 8-10 minut. Zostawiamy na blasze na 5 minut i przenosimy na kratkę.
Smacznego :)