Lekka sałatka, prosta do przygotowania. Sprawdzi się na przystawkę, kolację czy lekki lunch. Jeśli nie macie czasu na pieczenie buraka (zazwyczaj przy okazji innego wypieku można wstawić) to wtedy można go również ugotować, to troszkę szybsza wersja i bardziej oszczędna, jeśli mielibyśmy specjalnie uruchamiać piekarnik dla „jednego” buraka;)
Sałatka jest ciekawym połączeniem buraka, awokado i wyrazistego sera pleśniowego, naprawdę smaczna:) Polecam w towarzystwie chrupiącej bagietki czy ciabatty (jak u mnie tym razem). Ja robiłam z połowy poniższych proporcji.
Składniki:
( na około 4 porcje)
- 4 buraki czerwone
- 2 dojrzałe awokado
- 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka
- 2 cytryny albo limonki
- 250 g sera pleśniowego
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- pestki dyni (opcjonalnie)
Dressing:
- łyżeczka miodu naturalnego
- łyżka musztardy
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Buraki bez obierania zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy, jak duże będą buraki. Po upieczeniu buraki studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Z podanych składników mieszamy dokładnie dressing. Na duże talerze rozkładamy sałatę. Z awokado wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy w kostkę (u mnie plasterki), skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny (to ważne, bo inaczej awokado zacznie szybko ciemnieć) i rozkładamy na sałacie.
Pozostałe cytryny lub limonki obieramy, kroimy w plastry o grubości 0,5 cm i wycinamy z nich tylko same miękkie cząstki bez białej skórki. Cząstki kładziemy na sałacie między awokado. Ja już nie dodawałam cytryny w tej postaci. Na wierzchu układamy plasterki buraków, a między nimi ser. Tuż przed podaniem sałatkę oprószamy pieprzem i polewamy dressingiem, ewentualnie posypujemy podprażonymi pestkami dyni. Smacznego :)