Gościmy

Odwiedza nas 520 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 22 marzec 2021 14:49

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką,ogórkiem i fetą

Napisała

Za oknem jeszcze trochę zimowo, przynajmniej u mnie. Chłodno, słoneczko rzadko się pokazuje, a nawet od czasu do czasu prószy śnieg. Już mi się marzy wiosna, więc postanowiłam ją chociaż na talerzu znaleźć ;) Lekka wiosenna sałatka, właściwie można powiedzieć, że taka wielkanocna, można ją przygotować na śniadanie jak i na kolację. Wiosenne składniki to jedno, ale najważniejszy jest sos, jest naprawdę smaczny i to on nadaje sałatce ciekawego smaku :)

Składniki:

( na 2 porcje)

  • 2 jajka
  • 100 g sera feta
  • 1/4 sałaty lodowej
  • garść roszponki (u mnie mix sałat)
  • 4 rzodkiewki
  • 1/4 ogórka szklarniowego
  • opcjonalnie: zielona papryczka chili (pominęłam)
  • opcjonalnie: rzeżucha lub kiełki brokuła
  • szczypiorek (pominęłam)
  • sól i pieprz

Sos:

  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sera feta

Wykonanie:

Gotujemy jajka: wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy i od tego momentu liczymy 5 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek.

Sałatę i roszponkę płukamy i osuszamy, następnie wkładamy do salaterki. Dodajemy pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz plasterki chili. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas doprawiamy dopiero przed podaniem), delikatnie przemieszamy. Dodajemy pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki) oraz pokrojoną w kosteczki fetę.

Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, można najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników).

Polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem (u mnie bez) i rzeżuchą i podajemy. Smacznego :)

Źródło

Czytany 298 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook