Ostatnio dosyć często robię sałatki z buraczkiem, zazwyczaj gotuję kilka do obiadu, odkładam 1-2 szt. i na przykład kolejnego dnia, lub na kolację przygotowuję jakąś lekką sałatkę. Ta jest bardzo smaczna, z kurczakiem i wyrazistym parmezanem.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 garście sałaty, może być mix
- 1 buraczek czerwony średniej wielkości ugotowany lub upieczony
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- ser parmezan do posypania
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Przyprawa gyros/do kurczaka
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżka miodu
Wykonanie:
Kroimy buraka w ćwierć plasterki. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błon, następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną pierś umieszczamy w misce, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, oprószamy przyprawą i dokładnie mieszamy, po czym wkładamy na co najmniej 30min do lodówki, do zamarynowania.Po zamarynowaniu, kurczaka smażymy, najlepiej na patelni grillowej, przez około 12-14min. bez przykrycia.
Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy sos do polania po sałatce.
Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, nakładamy na talerze najpierw sałatę, potem plastry buraka, następnie usmażonego kurczaka i kukurydzę, całość obsypujemy startym lub pokrojonym w plastry parmezanem i skrapiamy sosem cytrynowo – miodowym. Smacznego :)