Pyszne, mocno kawowe wafelki. Szybki i prosty sposób na słodki deser do kawy:) I to bez pieczenia:)
Składniki:
- opakowanie wafli
- 200 ml śmietany 18% lub 30%
- ¾ szklanki cukru
- ½ kostki masła/margaryny
- 100 g śmietanki do kawy w proszku
- 100 g cappuccino w proszku
Wykonanie:
Śmietanę, cukier i margarynę/masło wkładamy do garnka i zagotowujemy, a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy sypką śmietankę do kawy i cappuccino w proszku o dowolnym smaku. Dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję kremu toffi, u mnie taki też miała kolor. Masą smarujemy wafle. Ja miałam niemiłą niespodziankę w opakowaniu, bo dwa wafle były połamane, a jeden nawet nie miał części, którą dałoby się skleić, dlatego też ja posmarowałam trzy wafle, potem przekroiłam na pół i skleiłam dwa prostokąty. Nie miałam już czasu biegać po nową paczkę;) Miałam więc wyższy wafel, zostało mi trochę masy, ale mogłam ja wykorzystać do racuchów czy naleśników:) Chłodzimy przez godzinę. Kroimy w dowolne kształty i podajemy do filiżanki cappuccino. W cieple dni przechowujemy w lodówce. Smacznego:)