Idealne na specjalną okazję. Przygotowałam je na Walentynki. Ciasto bez mąki, na samych jajkach i orzechach laskowych, na specjalną okazję można wypróbować;) Czekoladowe o intensywnym smaku nutelli i orzechów laskowych. Nie zawiera w sobie cukru, słodyczy dostarcza nutella, ja jej nie dałam zgodnie z przepisem, bo tyle nie miałam, dlatego moje ciasto wg mnie nie jest zbyt słodkie:) Może i dobrze, można zjeść kilka kawałków i wcale się nie zasłodzić:)
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek (dałam 5)
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 400 g nutelli (dałam troszkę mniej, gdyż mój słoiczek nie był pełen;)
- 100 g orzechów laskowych (użyłam już zmielonych)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka amaretto
- szczypta soli
Polewa:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 gorzkiej czekolady
- 2 łyżki amaretto
- 100 g obranych pistacji (ja pominęłam, gdyż zrobiłam walentynkową dekorację;))
Wykonanie:
Tortownicę (użyłam 21cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Jeśli nie mamy mielonych orzechów to je mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W osobnej misce miksujemy masło z nutellą. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno żółtka, orzechy, likier i rozpuszczoną czekoladę.
Całość dokładnie mieszamy. Ostrożnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie trzepaczką w jedną stronę. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na kratkę. Jak ciasto przestygnie przygotowujemy polewę.
Pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką i likierem podgrzewamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pistacjami lub według własnej inspiracji;)