Pomysł na szybki mazurek bez pieczenia. Właściwie takie szybkie wafelki. Proponuję zmniejszyć ilość cukru, ja mimo, że zmniejszyłam i tak wydał mi się lekko za słodki :) Wafelki są smaczne i chrupiące :) I co najważniejsze niezbyt pracochłonne, można takiego mazurka przygotować na ostatnią chwilę :)
Składniki:
Krem orzechowy:
- 150 g masła
- 150 g jasnego miałkiego brązowego cukru (dałam około 100g, koniecznie musi być drobny inaczej będzie zgrzytał między zębami)
- 180 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Ponadto:
- 2 kwadratowe wafle
- nieduża garść orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni, obranych i posiekanych
Wykonanie:
Krem orzechowy: W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy ekstrakt z wanilii, następnie zmielone orzechy laskowe i ucieramy do połączenia. Wafle przekładamy kremem orzechowym, równo smarujemy i obciążamy deseczką, po czym umieszczamy w lodówce.
Polewa: Obie czekolady siekamy. W małym garnuszku umieszczamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy prawie do wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika. Dodajemy obie posiekane czekolady, odstawiamy na 2 minuty; po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Po stężeniu masy maślanej wyjmujemy z lodówki i smarujemy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi podprażonymi orzechami laskowymi. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia polewy. Kroimy w trójkąty i podajemy. Smacznego :)