Gościmy

Odwiedza nas 398 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 23 listopad 2011 01:43

Kruche ciasteczka - Cranberry Noel

Napisała

Pyszne, kruche, maślane ciasteczka, takie lubię najbardziej:) Ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie, czyli już niedługo:)  Ja je piekłam troszkę wcześniej, bo jak tylko zobaczyłam przepis musiałam go wypróbować:)

Na przepis trafiłam na blogu Moje Wypieki i stamtąd też go podaję. Są bardzo proste do wykonania, ewentualnie ciasto może się troszkę kruszyć przy krojeniu (przez żurawinę), ale to kwestia dobrego noża;) Jeśli lubicie maślane ciasteczka tak jak ja, na pewno będą Wam smakować:) Polecam:)

Składniki (na około 60 sztuk ciasteczek):

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów (dałam orzechy włoskie)
  • około 100 g wiórków kokosowych (ja pominęłam, testerzy moich wypieków za nim nie przepadają;) )

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypujemy mąkę, dokładnie miksujemy. Dodajemy żurawinę i orzechy, tym razem miksujemy krótko. Z ciasta formujemy dwa wałki około 30 cm długości. Każdy wałeksmarujemy wodą i obtaczamy w wiórkach kokosowych (ja ten etap pominęłam). Ciasto kładziemy na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owijamy. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia. Mi się spieszyło, więc wsadziłam na chwilkę do zamrażalnika;)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Smacznego :)

Po prostu przepyszne, a fakt, że nie są takie słodkie sprawia, że znikają w oka mgnieniu;) Bardzo wciągają, przynajmniej mnie;)

Źródło

Czytany 3946 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook