Gościmy

Odwiedza nas 205 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 03 marzec 2016 19:19

Ciasteczka imbirowe w stylu retro

Napisała

Jeśli lubicie imbir to te ciasteczka z pewnością przypadną Wam do gustu. Duża ilość imbiru sprawia, że są lekko pikantne. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, lecz później twardnieją. Jeśli dla kogoś z Was będą zbyt twarde zawsze można moczyć w herbacie;)

Składniki:

ok. 30 – 40 sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 170 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka cukru (u mnie mniej, jasny cukier trzcinowy)
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1 duże jajko
  • + cukier do obtaczania ciasteczek

Wykonanie:

Mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy w średniej wielkości misce. W dużej misce mieszamy masło, cukier i melasę. Dodajemy jajko i dobrze mieszamy. Następnie mieszając stopniowo dodajemy mąkę z przyprawami (powstanie dosyć miękkie ciasto). Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (lub na całą noc). Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze (u mnie również w trzcinowym) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości ok. 5-6 cm – ciasteczka  ‘rozlewają’ się podczas pieczenia; jeśli w kuchni jest dosyć ciepło, wstawiajmy czekające na pieczenie ciasteczka w chłodne miejsce).
Pieczemy ciasteczka w środkowej części piekarnika przez ok. 10-12 minut (popękania nadal mają być wilgotne). Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka na blasze przez 1 minutę, następnie studzimy je na kratce. (uwaga – ciasteczka mocno twardnieją stygnąc, z piekarnika należy je wyjmować jeszcze miękkie). Przechowujemy w hermetycznym pudełku. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2504 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook