Połączenie czekolady i pomarańczy wiadomo, że musi być udane :) Pyszne ciasteczka czekoladowe z nadzieniem pomarańczowym :) Idealne do kawy, kakao czy herbaty :)
Składniki:
(na około 25 złożonych ciastek)
- 200 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- żółtko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 270 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Krem:
- 125 g kremówki
- 200 g białej czekolady
- łyżka pomarańczowego alkoholu, np. Cointreau
Wykonanie:
Masło ubijamy z cukrem, dodajemy żółtko, ekstrakt, skórkę i mieszamy. Dodajemy mąkę z solą i kakao i miksujemy. Formujemy ciastka, w rękach, np. kulki i spłaszczamy lekko, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 10-15 min. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy, wolnym strumieniem wlewamy kremówkę o temp. pokojowej, lekko ubijamy, dodajemy alkohol i mieszamy. Ja schładzałam krem w lodówce i dopiero jak był gęsty przekładałam ciastka. Ciastka przekładamy kremem, schładzamy przed podaniem. Ja trzymałam je w lodówce. Smacznego :)