Pyszne kruche ciasteczka z dużą ilością cynamonu, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie maślane ciasteczka, a jeszcze takie świąteczne smaki :) Oprócz pierniczków można przygotować również takie ciasteczka :) Zmodyfikowałam oryginalny przepis o ilość cukru, dałam mniej, chociaż jeszcze bym zmniejszyła.
Składniki:
- 100 g cukru pudru (pominęłam - zdecydowanie niepotrzebny)
- 140 g drobnego cukru brązowego (trzcinowego – można jeszcze zmniejszyć)
- 200 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 300 g mąki
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, miksujemy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, przesiewamy do masy. Miksujemy ciasto do połączenia w jednolitą masę, można też wyrobić je rękami, ale będzie się kleić. Formujemy kulę lub placek, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce 1-2 godziny (do momentu aż ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić).
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy foremkami ciasteczka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Pieczemy około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w puszce, wówczas pozostają kruche. Smacznego :)