Popularne ciasteczka, które często można kupić na wagę:) Naprawdę proste i szybkie do przygotowania. Te kruche ciasteczka są nawet lepsze niż te ze sklepu:)
Składniki:
(na 2 blaszki ciastek)
- 220 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
Wykonanie:
Masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i miksujemy. Do masy maślanej dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i miksujemy na gładką masę.
Masę ciasteczkową przekładamy do rękawa cukierniczego lub do maszynki na cista. Ja korzystałam z maszynki. Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskamy ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wciskamy kleks marmolady. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)