Pyszne eklerki z nadzieniem malinowym, malinami i bitą śmietaną. Wizualnie nie wyszły mi zbyt ładne, ale w smaku po prostu poezja, ciasto ptysiowe i budyniowy krem malinowy, czyli inna wersja ptysiów:) Naprawdę przepyszne:)
Przepis na 20 - 25 eklerów.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Malinowy krem budyniowy:
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml mleka
- 120 g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g malin, do wypełnienia eklerków
Różowy lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wrzątku
- kropla różowego barwnika w paście (u mnie 2 łyżeczki malinowego puree)
Wykonanie:
Ciasto: W rondelku z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone (koniecznie!) ciasto miksujemy z jajkami, do gładkości. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki lub z tylką okrągłą.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskamy podłużne porcje ciasta, około 10 cm, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż.
Krem malinowy: Do garnuszka wrzucamy maliny, dodajemy sok z cytryny. Stawiamy na palniku, zagotowujemy, mieszając. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż maliny się rozpadną i puszczą sok. Przecieramy je przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Powinno powstać około pół szklanki malinowego puree.
W większym garnuszku zagotowujemy mleko.
W misie miksera ucieramy żółtka i cukier na jasny, puszysty kogel mogel. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy do otrzymania pasty.
Do zagotowanego mleka dodajemy pastę jajeczną, malinowe puree i gotujemy budyń, mieszając. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Schładzamy w lodówce.
Bita śmietana: Kremówkę ubijamy do otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder.
Lukier: W naczyniu rozcieramy cukier puder, wodę i barwnik (u mnie puree). Gdy lukier będzie zbyt płynny, dodajemy więcej cukru pudru; gdy zbyt rzadki dolewamy wody.
Ostateczne Wykonanie:
Przekrojone eklery wypełniamy budyniem malinowym - najłatwiej przekładając budyń do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Na budyń wykładamy maliny, po 2 do każdego eklera, pozostałe wolne miejsce uzupełniając bitą śmietaną. Odkrojone 'czapeczki' eklerów zanurzamy na chwilę w lukrze, strzepując jego nadmiar i przykrywamy eklery. Smacznego :)