Słodkie ciasteczka, delikatnie miękkie z mlekiem w proszku i z kawałkami białej czekolady w środku:) Do szklanki mleka na podwieczorek:)
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g białej czekolady, posiekanej
Wykonanie:
Masło ubijamy mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt i miksujemy. Na końcu wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy.
Z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w średnich odległościach od siebie. Lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :)