Pyszne ciasteczka migdałowe z lukrem migdałowym. Moje ciasteczka przeznaczone były na słodkie upominki, na chrzest - stąd kolor niebiesko-biały:) Wykorzystałam poniższy przepis, który lekko zmodyfikowałam:)
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
- skórka otarta z cytryny
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- Kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
- odrobina barwnika w proszku
- 1 białko
Wykonanie:
Ciasto: masło ucieramy z cukrem – krótko! Dodajemy jajko i skórkę cytrynową i szybko mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kształty foremkami. Przekładamy ciasteczka na blachę do pieczenia i pieczemy ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Studzimy.
Lukier: białko ubijamy lekko mikserem, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ja robiłam dwa kolory. Dzielimy lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosypujemy cukru lub dolewamy odrobinę wody. Do jednej miseczki dodajemy odrobinkę barwnika i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinkę wody, jeśli za rzadki - cukru. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną. Smarujemy ciasteczka lukrem wg własnej koncepcji, u mnie różne zawijasy:) Smacznego:)