Tylko trzyskładnikowe ciasteczka, bardzo kruche, lekko rozwarstwiające się, przypominają takie lekko francuskie ciasto. Jak dla mnie pyszne, lubię maślane ciasteczka, a te są wciągające. Pewnie dlatego, że są bez cukru, można ich zjeść dużo:) Propozycja na Walentynki kruche serduszka, podane z lampką białego wina;)
Składniki:
- 200g masła
- 250g mąki
- 6 łyżek białego wina (najlepiej wytrawnego)
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, na ok. 2mm. Wycinamy foremkami dowolne wzory. Pieczemy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia ok. 13-15 minut, aż lekko się zarumienią. Studzimy na metalowej kratce. Posypujemy cukrem pudrem. Można przechowywać w puszce do 2 tygodni, chociaz u kogo tyle ciasteczka wytrzymają:) Smacznego:)