Pyszne ciasteczka maślane, delikatne, rozpływające się w ustach i mocno orzechowe:) To mój ulubiony typ ciasteczek, są mocno wciągające:)
Składniki (na około 20-25 sztuk):
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 2 większe żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g mielonych orzechów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajmy żółtka i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Następnie ciasto szybko zagniatamy dłonią i formujemy w kulę. Umieszczamy je w lodówce na kilkadziesiąt minut, (aby ułatwić sobie formowanie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy podłużne paluszki (należy pamiętać, by były wąskie, ciastka rozleją się na boki), albo inne kształty. Należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni (160 z termoobiegiem). Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy:) Smacznego:)