Pyszne i bardzo, ale to bardzo szybkie do przygotowania ciasteczka z jagodami. Przypominają muffinki, z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Najlepiej smakują na ciepło, można podawać z lodami:)
Składniki:
(na 8 dużych ciastek)
- 55g masła lub margaryny (pokrojone w kostkę +trochę do natłuszczenia)
- 145g mąki
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 85g cukru demerara (u mnie inny cukier trzcinowy)
- 100g pełnotłustego mleka
- 100g jagód
- 55g dropsów z białej czekolady (u mnie mieszanka z czekoladowymi)
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190stopni. Delikatnie natłuszczamy dużą blachę do pieczenia. Ja użyłam papier do pieczenia i już go nie natłuszczałam. Do miski przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i palcami rozgniatamy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jagody i czekoladę i delikatnie mieszamy (ciasto będzie dość kleiste). Na blasze do pieczenia rozkładamy 8 ciastek w sporych odstępach i pieczemy przez 20 min, aż staną się złote i sprężyste. Przed podaniem studzimy przez kilka minut. Podajemy np. z lodami lub zjadamy same, znikają błyskawicznie:) Smacznego:)
Źródło: „Szybko i smacznie: Czekolada”, Wydawnictwo Olesiejuk