Moja wersja ciasteczek z ziarnami. Ostatnio zrobiłam ze słonecznikiem, były pyszne, chociaż dla mnie troszkę za słodkie, postanowiłam więc zrobić mniej słodką wersję;) Tym razem zrobiłam z pestkami dyni, które też uwielbiam. Znów nie mogliśmy się nimi nacieszyć, za szybko znikają :)
Składniki:
Ciasto:
- 100g cukru
- 200g masła
- 1 jajko
- 300g mąki
Wierzch:
- 1 białko
- 150g łuskanych pestek dyni
- Syrop migdałowy (można zastąpić łyżeczką cukru)
Wykonanie:
Mieszamy razem mąkę i cukier. Dodajemy posiekane masło i przez chwilę rozcieramy palcami. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy 8-10cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC na funkcji termoobiegu (lub 200oC na funkcji góra-dół) przez 10 minut.
W międzyczasie w misce rozbijamy białko, można widelcem, nie trzeba na sztywno Dodajemy pestki dyni , syrop/cukier i mieszamy. Słonecznik nakładamy łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika na 8-10 minut. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny na bazie tych ciasteczek.