Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, oblane czekoladą i obtoczone krokantem. Proste i smaczne.
Składniki:
- 90 g masła orzechowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 120 g brązowego cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
Dodatkowo:
- 50g-100g czekolady do obtoczenia
- migdały lub krokant
Wykonanie:
W misce umieszczamy masło orzechowe i zwykłe, miksujemy od połączenia. Dodajemy cukier, miksujemy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Całość łączymy dłonią w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy dowolne kształty (mogą być kuleczki lub paluszki), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam kuleczki i spłaszczałam widelcem robiąc wzorek. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Gdy ciastka ostygną, obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie (połowę ciastka) i posypujemy ulubionymi dodatkami, np. płatkami migdałów, krokantem. Smacznego :)