Szybkie ciasteczka z wilgotnym kokosowym wnętrzem. Doskonały sposób na wykorzystanie białek. Jeśli lubicie te ciasteczka to polecam wypróbowanie przepisu. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 300 g wiórków kokosowych
- 4 białka średnich jajek
- 85 g cukru (0,5 szklanki)
- 85 g masła (mniej niż pół kostki)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy. Do miski wsypujemy wiórki, a następnie zalewamy płynnym masłem. Mieszamy łyżką, aż wszystkie wiórki będą oblepione. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Gdy będą sztywne zaczynamy powoli dosypywać pół szklanki cukru, nie przestając ubijać. Na samym końcu dodajemy mąkę. Dodajemy połowę białek do wiórków i mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy. Dużą blachę do pieczenia smarujemy masłem lub kładziemy papier do pieczenia. W zwilżonych dłoniach bardzo delikatnie toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i lekko spłaszczamy (można też nakładać masę natłuszczoną łyżką do lodów). Kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, ok. 15 minut – aż będą złote. Smacznego :)