Czyli truskawki pod kruszonką :) Prosty, szybki i przepyszny deser z truskawkami. Jeśli macie w domu truskawki i chęć na coś słodkiego to wystarczy chwila, by cieszyć się tym deserem. Można podawać serkiem mascarpone lub z lodami :) Pycha :)
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g truskawek
- 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
- do podania: serek mascarpone
Wykonanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego).
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Truskawki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone. Crumble z truskawkami możecie także podać z ulubionymi lodami, np. waniliowymi. Smacznego :)