Prosty i szybki deser z ajerkoniakiem i kawą. Wykorzystałam mój ajerkoniak domowy, można wykorzystać inne likiery smakowe. Można dodać jeszcze orzechy dla podkreślenia smaków.
Składniki:
- 200ml śmietany kremówki 30%
- cukier puder/waniliowy do smaku
- 2 łyżeczki kawy
- ajerkoniak (może być domowy)
- 50g czekolady gorzkiej + do dekoracji
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier do smaku. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kawę, ewentualnie dosładzamy do smaku, do drugiej ajerkoniak - tyle, by wyczuwalny był smak, a śmietana nie stała się płynna, najlepiej dodawać stopniowo. Można do śmietany również dodać śmietanfix, była bardziej stabilna (sztywna).
W pucharkach układamy warstwę kawową, posypujemy startą czekoladą, na nią nakładamy warstwę ajerkoniakową. Dekorujemy czekoladą i posypujemy kawą J Można dodatkowo polać jeszcze ajerkoniakiem ;) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny.