Ekspresowy deser z pierniczkami w roli głównej. Ja w tym roku troszkę późno zabrałam się za pierniczki, ale wreszcie udało mi się je upiec, tylko trochę mało czasu na to by zmiękły;) W domu zapachniało piernikowo:) Postanowiłam wykorzystać je do szybkiego deserku :) Pysznie, aromatycznie, i lekko :)
Składniki:
- 200g jogurtu greckiego light
- 4-5 pierniczków (u mnie kruche)
- 2-3 mandarynki
- 1cm świeżego imbiru
- ½ opakowania cukru waniliowego lub 2 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilią
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym oraz pokrojonym w drobną kostkę imbirem. Odstawiamy. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki, kroimy na mniejsze kawałki. Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy połowę do szklanek na dno. Na to wylewamy jogurt, na jogurt wrzucamy mandarynki, posypujemy reszta pierniczków i szczyptą cynamonu. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.