Gościmy

Odwiedza nas 135 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 28 marzec 2013 15:17

Wielkanocne koszyczki

Napisała

Cudowne, urocze i bardzo wiosenne koszyczki wielkanocne. Kolorowe, pełne pisanek i bardzo świąteczne. Te przeznaczone były na słodkie upominki wielkanocne, a na Wielkanoc będę robić powtórkę dla najmłodszych i jako dekorację wielkanocnego stołu. Ważna uwaga, nie można długo przechowywać w lodówce, żelki tego nie lubią. Jeśli przeznaczamy na upominek, najlepiej przygotowywać praktycznie przed samym wręczaniem:)  Koszyczki się bardzo się podobały, dlatego Wam również polecam taką niespodziankę dla najbliższych.

Składniki na ulubione muffinki (na przykład te):

  • 265 g mąki
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej (ja użyłam groszków czekoladowych)

Dodatkowo:

  • 250 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • żelkowe jajeczka
  • czekoladowe jajeczka
  • podłużne żelki
  • cukrowe figurki wielkanocne
  • cukrowe confetti
  • perełki cukrowe (u mnie zielone)
  • cukrowe kwiatuszki kolorowe

Wykonanie:

Przygotowujemy muffinki: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem. Kawę zalewamy 200 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, schłodzoną kawę, mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (do 2/3 wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut.

Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym do smaku. Ostudzone muffinki smarujemy kremem mascarpone. Boki posypujemy confetti cukrowym i perełkami, Wbijamy długie żelki robiąc ucho koszyczka. Następnie układamy w koszyczku jajka, i cukrowe figurki. Najlepiej dekorację zrobić przed samym podaniem. Można przechowywać w lodówce, ale warto wziąć pod uwagę, iż żelki kruszeją, lub miękną w miejscu, gdzie są wbite do ciasta i mogą się urwać. Mimo to zdecydowanie warto je zrobić, można też użyć innej masy, która np. Wam zostanie z jakiegoś tortu lub mazurka:)  Smacznego:)

 

Źródło inspiracji

Czytany 3685 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook