Pralinki smakiem przypominające tzw. ziemniaczki :)
Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła (250 g)
- 300 g herbatników typu "petitki" (3 paczki)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki kakao
- aromat rumowy
- 150 g wiórków kokosowych + 50 g do obtoczenia
- aromat waniliowy
Wykonanie:
Herbatniki mielimy lub rozdrabniamy mikserem na proszek. Jak nie mamy takiej możliwości, można nawet wałkiem zmiażdżyć J Dodajemy masło, cukier puder, śmietanę i ucieramy. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i aromat rumowy, do drugiej wiórki kokosowe (150 g) i aromat waniliowy. Łyżeczką nabieramy porcje masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kokosie. Schłodzimy w lodówce.
Trufelki kokosowe można formować w kulki od razu, rumowe będą musiały stężeć w lodówce około 2 godzin, sami wyczujecie ten moment.
Smacznego :)