Gościmy

Odwiedza nas 581 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 06 grudzień 2011 22:41

Trufelki kokosowe i rumowe

Napisała

Pralinki smakiem przypominające tzw. ziemniaczki :)

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła (250 g)
  • 300 g herbatników typu "petitki" (3 paczki)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • aromat rumowy
  • 150 g wiórków kokosowych + 50 g do obtoczenia
  • aromat waniliowy

Wykonanie:

Herbatniki mielimy lub rozdrabniamy mikserem na proszek. Jak nie mamy takiej możliwości, można nawet wałkiem zmiażdżyć J Dodajemy masło, cukier puder, śmietanę i ucieramy. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i aromat rumowy, do drugiej wiórki kokosowe (150 g) i aromat waniliowy. Łyżeczką nabieramy porcje masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kokosie. Schłodzimy w lodówce.

Trufelki kokosowe można formować w kulki od razu, rumowe będą musiały stężeć w lodówce około 2 godzin, sami wyczujecie ten moment.

Smacznego :)

Źródło

Czytany 2267 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook