Proste, szybkie i bardzo aromatyczne ciasto z rabarbarem, kokosem i kruszonką :) Robiłam je na początku sezonu rabarbarowego, ale jeszcze można rabarbar spotkać :) Dla tych co lubią proste, wilgotne ucierane ciasta :) Jest mięciutkie i bardzo dobre :) Takie lekkie letnie ciasto :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru (dałam ½ szklanki)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych
- 110 g zimnego masła w kawałkach
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 400 g rabarbaru
Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i ucieramy na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodajemy partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.
W misce wyrabiamy kruszonkę - mieszamy mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodajemy małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrabiamy kruszonkę. Formę na ciasto (u mnie 26 cm x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną/bułką tartą. Wykładamy ciasto, wyrównujemy szpatułką, posypujemy równomiernie pociętym rabarbarem i na końcu kokosową kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175oC i pieczemy około godziny, do tzw suchego patyczka. Na końcu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)