Uwielbiam kruche ciasta, dla mnie to numer jeden wśród ciast. Delikatne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach plus dodatki na przykład sezonowe owoce. To ciasto jest przepyszne, kruche ciasto, delikatna słodka bezowa pianka i kwaśne owoce dla kontrastu. Coś fantastycznego :) Zdecydowanie polecam :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka gęstej śmietany (użyłam 18%)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 3 duże żółtka
Dodatkowo:
- 2 garście jeżyn
- 6-7 śliwek
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 duże białka
- bułka tarta lub kasza manna do podsypania
Wykonanie:
Mąkę przesypujemy na blat, dodajemy masło, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia. Siekamy całość, aż masło będzie w niewielkich kawałkach, lekko podrzucamy dłońmi, a potem wbijamy żółtka i dodajemy śmietanę. Zagniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 1–2 godziny, aż będzie całkiem twarde. Ja do wyrabiania ciasta użyłam malaksera – wszystkie składniki wrzucamy i miksujemy do połączenia.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (u mnie 28cm x 28cm). Troszkę ciasta odkładamy, tak 1/3. Podpiekamy w piekarniku 15-20 min do zrumienienia w temp. 180st. W międzyczasie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Na podpieczone ciasto podsypujemy 2-3 łyżki kaszy mannej lub bułki tartej. Na to wykładamy pokrojone i wypestkowane śliwki oraz jeżyny. Przykrywamy je ubitą pianą. Na wierzch ścieramy pozostawiony kawałek kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy, aż wierzch będzie mocno rumiany, ok. 30–35 minut. Aż będzie rumiane. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.