Pyszne orzechowe, arachidowe trufelki. Pełne orzeszków ziemnych i do tego jeszcze w nich obtoczone, a dzięki skondensowanemu mleku są mięciutkie. Naprawdę smaczne.
Składniki:
- 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam słodzonego)
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej (dałam tylko gorzką)
- 200g herbatników typu Petit Buere (100g+100g)
- łyżka rumu
- 100g siekanych orzeszków arachidowych +150g do obtoczenia
Wykonanie:
Herbatniki dość drobno kruszymy. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy połowę pokruszonych herbatników, orzeszki i rum, dokładnie mieszamy. Chłodzimy około 1-2 godzin.
Po tym czasie, kiedy masa zgęstnieje, dodajemy drugą połowę herbatników (ja już nie dodawałam, bo było wystarczająco gęste) i formujemy małe kulki. Każdą z nich obtaczamy w orzeszkach. Chłodzimy kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego :)