Uwielbiamy domowe wafle, zwłaszcza z masami z mleka w proszku :) Tym razem ekspresowa wersja jeśli chodzi o przekładanie. Masa z mlekiem w proszku (mniam) z dodatkiem orzechów arachidowych (użyłam solonych, ale nie czuć tego, a szkoda) i maliny liofilizowanej. Proste, szybkie, smaczne, bez użycia piekarnika. Polecam :)
Składniki:
- 200 g masła
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 szklanki pełnego mleka w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki posiekanych orzechów arachidowych (użyłam solonych)
- 2 duże kwadratowe blaty waflowe
- 2 garście liofilizowanej maliny (można pominąć jeśli nie macie)
Wykonanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, mleko, cukier oraz połamaną czekoladę. Nie zagotowujemy, składniki maja się tylko roztopić. Gdy masa będzie letnia dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, maliny i mieszamy. Na jeden blat waflowy wykładamy masę – zostawiamy około 1 cm wolnego brzegu. Nakładamy drugi wafel i lekko dociskamy, tak by masa pod wpływem nacisku zrównała się z brzegami :) Zawijamy wafle szczelnie w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Kroimy na małe wafelki. Smacznego :)