Gościmy

Odwiedza nas 541 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 10 lipiec 2020 22:16

Sernik na zimno z truskawkami na serze z wiaderka

Napisała

Lekki letni serniczek truskawkowy. Korzystajmy z truskawek, bo już się kończą. Sernik jest prosty, lekki, puszysty, aksamitny a przede wszystkim pyszny :) I bez pieczenia, a takie ciasta są najlepsze, gdy temperatura wysoka. Sernik przygotowywałam na serze z wiaderka, aby nie było zbyt dużo wody w serniku dzień wcześniej przełożyłam ser na sitko (w miseczce oczywiście) i wstawiłam do lodówki, aby obciekł nadmiar płynów. Sernik robiłam rano, więc wstawiłam ser do lodówki na noc. Sporo wody odlałam, dzięki temu mam pewność, że sernik nie będzie nasiąkał w biszkopty. Delikatnie zmodyfikowałam źródłowy przepis, podaję z moimi zmianami.

Składniki:

(ja robiłam w tortownicy 26cm)

Warstwa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru (dałam mniej, sami zdecydujcie, najlepiej próbować masę)

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • okrągłe biszkopty
  • 300 ml śmietany 30 %
  • śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody (nie gotujemy), studzimy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopty rozkładamy na dnie tortownicy. Część truskawek układamy na biszkoptach (umyte i z usuniętymi szypułkami), można pokroić w połówki. Resztę zostawiamy do dekoracji.

Zimny ser miksujemy z 8 łyżkami cukru pudru, następnie dodajemy stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, dodajemy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Dodawana galaretka ma być lekko tężejąca ani za rzadka, ani za gęsta, jeśli będzie inaczej, nie uzyskamy struktury lekkiej pianki.

Masę serową partiami wykładamy na spód, wykładamy stopniowo, aby biszkopty nie uniosły się do góry. Sernik wstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny.

Dekoracja: Ubijamy 300 ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Ubitą śmietanę wykładamy na sernik (ja zrobiłam to przy wykorzystaniu szprycy) i dekorujemy truskawkami.

Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby zastygł. Najlepiej kroi się namoczonym w gorącej wodzie i osuszonym nożem. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 1645 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook