Pyszne i szybkie ciasteczka, pełne ziaren i kruchutkie, rozpływające się w ustach :) Bardzo wciągające, i tyle wartościowych ziaren, że nie trzeba mieć wyrzutów sumienia ;)
Składniki:
- 100g mąki orkiszowej
- 100g otrębów owsianych
- 100g pestek dyni
- 3 łyżki cukru
- ½ kostki masła
- 2 łyżki nasion lnu
- 2 łyżki sezamu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy otręby owsiane, mąkę, ½ pestek z dyni, proszek do pieczenia i sól po czym dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, posypując mąką, kroimy prostokąty. Jak je robiłam za pierwszym razem to wałkowałam i wycinałam, ale proste to nie jest, więc kolejnym razem lepiłam kulki i spłaszczałam, wygodniejsze i szybsze rozwiązanie :) Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypujemy pozostałymi ziarnami (dynia, sezam, ziarna lnu). Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 160st. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Źródło: „Jeść zdrowo”, Wydawnictwo Olesiejuk