Jeżeli preferujecie coś bardziej konkretnego niż krakersy z pastą, to możecie zrobić na przykład quesadillę:)
Składniki:
(dla 2 osób)
- 2 pełnoziarniste placki tortilli
- pasta brokułowa
Pasta brokułowa:
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- ½ lub 1 opakowanie sera feta
Wykonanie:
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Fetę kroimy w małą kostkę. Brokuły gotujemy 5-6 minut (nie solimy). Odcedzamy i studzimy. Mieszamy z fetą i czosnkiem. Miksujemy na jednolitą masę.
Na placku rozsmarowujemy pastę, przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy. Na dużej suchej patelni podgrzewamy lekko skropione wodą placki, aż się zrumienią i będą złocistobrązowe - po kilka minut z każdej strony. Gorące tortille kroimy w trójkąty i podajemy na przystawkę u mnie w towarzystwie lekkiej sałatki. Smacznego:)
Źródło: Pomysł na bazie tej pasty.