Pyszne i chrupiące bagietki zapiekane z mozzarellą, pomidorkami i czosnkowym masełkiem:) Mniam:)
Składniki:
- bagietka o długości 20 cm 2 sztuki
- czosnek ( ząbek) 4 sztuki (u mnie 2 ząbki)
- 3 łyżeczki masła
- 1-2 łyżki świeżej bazylii (listki)
- 1-2 łyżki natki pietruszki (listki)
- pomidorki koktajlowe 4-6 sztuk
- mozzarella małe kulki lub jedna duża kula
- sól do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od nagrzania do 200 stopni piekarnika. Myjemy pomidorki, natkę i bazylię, osuszamy. Obieramy czosnek i lekko siekamy. Mozzarellę kroimy na mniejsze części, chyba że mamy małe kulki, to nie kroimy. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy masło. Dalej do masy czosnkowo-maślano-solnej dodajemy posiekaną natkę i poszarpane liście bazylii, nadal ucieramy. Bagietki nacinamy nożem w trzech miejscach (każdą), ale tak, aby nie przeciąć ich na wylot, a żeby otwory były większe. Ja troszkę wydrążyłam, żeby było miejsce na pomidorki.
Palcem nakładamy w każde nacięte miejsce przygotowaną utartą masę. Dodajemy pomidorka koktajlowego oraz kawałek mozzarelli. Pieczemy 10 minut. Naprawdę pycha, polecam:) Smacznego:)