Sposób na wykorzystanie wczorajszej bułki, bagietki czy chleba. Szybkie i mięciutkie grzanki :) Można podać z dżemem lub owocami. Poniżej składniki na jedną bułkę, jeśli mamy więcej bułek lub więcej domowników należy zwiększyć proporcje :)
Składniki:
- wczorajsza bagietka lub bułka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło do smażenia
Wykonanie:
Łyżeczkę cukru mieszamy z cynamonem. Jajko myjemy i wbijamy do miski. Dodajemy 4 łyżki mleka i mieszamy, tak by jajko całkowicie się rozbiło i oba składniki się dobrze połączyły. Na patelni rozgrzewamy masło. Bułkę kimy na kroki. Każdą namacamy w rozbitym jajku. Nasączone kromki układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Gorące oprószamy cukrem z cynamonem. Smacznego :)
Źródło: ”Gotuję , nie marnuję” Wydawnictwo Buchmann