Prosta pasta z cukinii, sprawdzi się do kanapek, świeżych bułeczek, do tacos /chipsów, grzanek, tostów, krakersów itp. Ja podałam z ciepłymi bułeczkami :) Przepis dostałam od siostry, oczywiście znaleziony gdzieś w Internecie, zrobiłam zgodnie z jej ostatnimi modyfikacjami, ale oczywiście możecie modyfikować / doprawiać wg własnych preferencji smakowych.
Składniki:
- 2 małe cukinie lub 1 duża
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- sól, pieprz do smaku
- ulubione zioła (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
- oliwa
- koperek świeży do smaku
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Cukinię kroimy w plasterki, układamy na blasze, polewamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w temp. 180 st. Kilka minut.
Opcjonalnie można posypać ulubionymi ziołami (oregano, bazylia). Ja uwielbiam zioła, więc dodałam. Przekładamy do naczynia, blendujemy, dodajemy ząbek czosnku, odrobinę koperku, pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Można np. doprawić ostrzejszą papryką. Podajemy na przykład ze świeżym pieczywem. Smacznego :)